Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2024 08:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Váš Tip

Sudcovia žiadajú Mazákovu hlavu! Zneužil predseda Súdnej rady svoje právomoci?

Škandál v Súdnej rade? Predseda tohto sudcovského orgánu Ján Mazák (69) má našliapnuté na problém. Sedem kolegov ho obvinilo, že protiprávne hľadal špinu na sudcov. Neváhal sa pritom podľa nich obracať na dnes zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry či elitnú NAKA. Sudcovia preto žiadajú Mazákovu hlavu.

Mazák údajne zneužil svoje právomoci. Uvádza sa to v anonymizovanom návrhu na jeho odvolanie, ktorý je zverejnený v odbornom internetovom časopise Právne listy. „Ján Mazák opakovane neoprávnene zbieral údaje o sudcoch počas takmer celej doby vykonávania funkcie predsedu Súdnej rady,“ píše sa v návrhu.

Kontrolnú komisiu rady a sekciu vyhľadávania mal Mazák podľa návrhu používať ako svoju súkromnú detektívnu službu. Tá mala podľa jeho pokynov získavať údaje o vybratých sudcoch.

„Možno spomenúť skutok, kde sa predseda Súdnej rady angažoval vo vzťahu k sudkyni, ktorá je ‚náhodou‘ dcéra známeho advokáta. Či skutok, v ktorom na základe anonymu, ktorý ‚náhodou‘ dostal tesne pred svojím odvolávaním, protiprávne lovil informácie na svojho názorového oponenta prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry a polície,“ uviedli členovia rady Marcela Kosová a Peter Šamko.

Nový Čas požiadal o reakciu Jána Mazáka, ktorý vydal stanovisko k jeho odvolávaniu. "Návrh na moje odvolanie z  funkcie predsedu súdnej rady som síce povinný zaradiť na zasadnutie súdnej rady, avšak  zaradím ho na 5. zasadnutie súdnej rady, ktoré sa koná v máji 2024 z týchto podstatných dôvodov," píše sudca Mazák v stanovisku, pričom uviedol najmä dôvod neposkytnutia primeranej lehoty, prečo svoje odvolanie nezaradí na prvý deň 4. zasadnutia súdnej rady, ako ho vyzvali navrhovatelia.

"Vie si niekto v právnom štáte, ku ktorému sa hlási aj Slovenská republiky (čl. 1 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky) predstaviť, že prokurátor podá v piatok popoludní obžalobu, obžaloba sa doručí obžalovanému v pondelok a v utorok je hlavné pojednávanie? Alebo v piatok sa podá disciplinárny návrh, v pondelok sa doručí stíhanému sudcovi a v utorok sa o ňom bude rozhodovať?" Píše v stanovisku Mazák  a pokračuje: "Každý, proti komu sa podáva návrh, ktorý zasahuje do jeho postavenia, najmä do jeho verejnej funkcie, má právo na to, aby sa k návrhu v primeranej lehote vyjadril a tak uplatnil svoje právo na obhajobu a obranu.   To platí aj pre návrh na odvolanie predsedu súdnej rady, ktorý podľa žiadosti navrhovateľov by sa mal prerokovať po niekoľkých hodinách po jeho doručení predsedovi súdnej rady, bez ohľadu na to, že obsahuje veľmi vážne, nepravdivé obvinenie zo zneužívania právomoci v deviatich prípadoch, ktoré sa mali stať od roku 2021. "

Súdna rada má mať 18 členov, jeden post je neobsadený. Za odvolanie Mazáka musí hlasovať aspoň 10 členov. Časť rady sa ho pokúšala odvolať vlani v decembri. Chýbal im jeden hlas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: id, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roberta Fica postrelili v Handlovej!
Útok na premiéra Fica dôrazne odsúdili aj podnikatelia: Pre politikov a verejnosť majú výzvu
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opitý vodič v Lendaku zdemoloval oplotenie! Neuveriteľné, že v takom stave sadol za volant
Dmitrij Peskov.
Švajčiarsko chce dláždiť cestu pre mier na Ukrajine: Drsný odkaz Kremľa!
Archívne foto: Východná šachta bane v Handlovej.
Banícke nešťastie v Handlovej: Po takmer 15 rokoch sa tragický prípad opäť otvára! Závažné zistenia
Rearview shot of a young soldier standing at a military academy and saluting
K tomuto sa mal priznať americký vojak! Zadržiavajú ho v Rusku
V Kežmarku došlo k zrážke vlaku s osobným autom.
Hrozivá zrážka auta s vlakom: Vodička spravila zásadnú chybu, stáli pri nej všetci svätí!
Ramsay zavolá Slafkovského na koberček: TOTO je jeho najväčší problém!
Haščáková trpela roky psychickými problémami.
Foto
Obrovská pocta pre Barbaru Haščákovú († 43) v rodných Košiciach: Mesto chystá veľkú vec! Súčasťou bude aj MC Erik
Vdovec pri fotke svojej ženy, ktorú bude mať na poslednej rozlúčke.
Foto
Petar prišiel o manželku († 38): Stačilo jedno vyšetrenie a Veronika by ŽILA! Rozhodol sa podniknúť kroky
Kabinet chce získať potrebné miliardy do rozpočtu vyššími daňami.
Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne