Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2024 02:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Jonáš Jozef Maxim sa stal novým metropolitom gréckokatolíckej cirkvi: Arcibiskupa vysväcovali 4 hodiny

Bola to dlhá a veľkolepá slávnosť. V sobotu v prešovskej gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa vysvätili nového arcibiskupa a metropolitu Slovenska Jonáša Jozefa Maxima (48). Obradu trvajúceho vyše 4 hodiny sa zúčastnilo viac ako 50 biskupov východného a latinského obradu zo Slovenska i zahraničia.

Keď Jonáš J. Maxim dostal od pápeža Františka návrh, aby sa stal novým arcibiskupom, povedal, že aj pápežovi je možné povedať nie a dal si čas na rozmyslenie. „Pri rozhodovaní mi pomohli ľudia, s ktorými som sa radil, a upokojenie počas troch dní, keď opadli prvé emócie. Pri triezvom rozume a úsudku som prišiel na to, že to je Božia vôľa,“ vysvetlil nový arcibiskup, ako prebiehalo rozhodovanie, či má poverenie prijať.

Otvoriť galériu

Na otázku, či je dostatočne pripravený, aby zvládol ťažkú úlohu, odvetil: „Pýtal som sa spolužiaka, keď sa stal otcom, či je pripravený. Odpovedal mi - keď sa mi už syn narodil, už som otcom. To je podobné. Asi nikdy nemôžete byť dosť pripravení. Verím v pomoc mojich spolupracovníkov, kňazov a verím, že to spolu zvládneme,“ odhodlane vyhlásil Jonáš Maxim.

Privítanie od utečencov

Pápež vymenoval nového arcibiskupa na sviatok svätého veľkomučeníka Demetra 26. októbra. „Pre tento úrad rozhodli sme sa vybrať teba, milovaný synu, ktorý vynikáš v duchovnom živote, schopnostiach a múdrosti pri riešení rozličných záležitostí, v láske a pastoračnej službe,“ uviedol pápež v bule svätého rímskeho stolca, ktorú na slávnosti predniesol apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli.

Z arcibiskupa sa tešili aj ukrajinskí utečenci, ktorí našli útočisko na východnom Slovensku a v sobotu ho prišli privítať priamo pred chrám. „Je to aj náš arcibiskup, veď 20 rokov pôsobil na Ukrajine,“ vysvetlila Svitlana (49).
„Poznám situáciu a osobne ju veľmi prežívam kvôli vojne. Budem sa snažiť, aby bolo o ukrajinských utečencov na Slovensku postarané,“ uzavrel arcibiskup.

Jonáš Jozef Maxim

Nový arcibiskup pochádza z Oľšavice (okr. Levoča). Posledných 20 rokov pôsobil na Ukrajine v Unive. Tam viedol kláštor počas epidémie covidu a aj v posledných dvoch vojnových rokoch, keď sa kláštor stal miestom úkrytu a pomoci pre stovky vojnových utečencov. Slovenskí veriaci tam smerovali humanitárnu pomoc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
O post prezidenta na Islande bojovali 3 ženy: Voľby vyhrala podnikateľka
Clint (vľavo) na najnovšej fotke s dcérou Alison a synom Kyleom.
Foto
Legendu Hollywoodu už nespoznáte! Oslávil 94 rokov a spravil si 8 detí so 6 ženami
Mia († 19) umierala, lekár prehliadol základné príznaky: Zúfala prosba tínedžerky pred smrťou
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Šialenec v Akrone rozpútal streľbu: Zranil 26 ľudí, mladík († 27) zomrel
Dominika Cibulková
Foto
Cibulkovej diéta zabrala: Už je TENKÁ ako PRÚTIK! Aha, na tú postavičku
(ilustračné foto)
Zápach nôh vyrieši ingrediencia z kuchyne: Stačí vám TOTO a 15 minút!
Foto
Záruba skoro skolaboval, Voráček: Nahneval ma slovenský komentátor!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Izraelská armáda vyvolala na juhu krajiny chaos: UNRWA sa musela z Rafahu bezmocne stiahnuť! Čo bude teraz?
(ilustračné foto)
Nešťastné správy pre Ukrajinu: Moskva hlási ďalšie dobytie dediny! Rusko sa pomaly posúva k svojmu cieľu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Zelenskyj vyjadril silné znepokojenie: Ostré obvinenia o sabotáži! Naozaj sa o TOTO Čína snaží?
Najnovšia fotka Dary Rolins.
Foto
Má toho dosť! Dara ukázala detailné FOTO tváre: OSTRÉ slová neprajníkom
Princezná Kate.
Blízky priateľ princeznej Kate prehovoril: ZVRAT v boji s rakovinou!